Text Entrada Blog

Joves amb diabetis i TCA

Escrit el: 18/01/2024

Presentar diabetis tipus 1 (DM1) suposa un repte a molts nivells:

El primer repte és aprendre a comptar hidrats de carboni (HC), conèixer conceptes com l’índex glucèmic (IG) i càrrega glucèmica (CG) dels aliments que et menjaràs.

  • Pesar els aliments 
  • Saber si interpretar taules i etiquetes nutricionals (el pes és en cru o en cuit, amb el líquid escorregut o no, dels hidrats de carboni quina quantitat és fibra..) 
  • Saber calcular, si es fa menjar per més d’una persona, quina quantitat menjaràs 
  • Saber de manera visual, el més aproximat possible, la quantitat d’HC que porta un plat o la beguda d’un restaurant. 

El segon repte és calcular els requeriments diaris la insulina (ràtio insulina/ració de carbohidrats i sensibilitat a la insulina) per tenir el màxim de temps possible la glucosa en rang. - Menjar en funció de l'Índex glucèmic o de la quantitat de CH 

  • Menjar una determinada quantitat de menjar 
  • No menjar cert tipus d'aliment si estàs en hiperglucèmia o al revés. 
  • Fer més o menys temps d'espera en funció del què menges 
  • Tenir en compte si es farà activitat física 

El tercer repte, que a vegades se’ns oblida, és d’indole psicològica. La diabetis és exigent i demana que la persona també ho sigui, que tingui unes bones pautes i un bon control alimentari, que no deixi cap àpat a la espontaneïtat o a l’atzar. Aquest control exhaustiu sobre el que es menja probablement augmenta el risc a presentar un Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA). Segons alguns estudis (1), fins al 60% dels pacients amb DM1 poden complir criteris de TCA (Diabulímia, Trastorn per afartament, Síndrome del menjador nocturn i formes no específiques).

A més ser jove i ser dona suposa un major risc. Amb un inici de la majoria dels TCA entre els 18 i els 22 anys.(3) Les dones tenen el doble de probabilitats de desenvolupar un trastorn alimentari en comparació amb els nois (3,8% i 1,5%, respectivament)(4). Quan un adolescent amb DM1 vol perdre pes, pot fer-ho deixant de menjar, vomitant, fent un exercici intens o no injectant-se insulina. Aquesta reducció de la dosi requerida d'insulina amb l'objectiu de disminuir el pes es coneix com a diabulímia. Un estudi d'adolescents d'entre 12 i 21 anys va trobar que el 10,3% de les noies s'havien saltat la insulina i el 7,4% havien pres menys insulina per baixar de pes, en comparació amb l'1,4% dels nois. (5) (6)

L'omissió de les dosis necessàries d'insulina pot accelerar el desenvolupament de complicacions cròniques (retinopatia, neuropatia, nefropatia diabètica, ceguesa, osteoporosi), i increment de complicacions agudes (cetoacidosi diabètica, hipoglucèmies) i en casos extrems la mort. (2)(7)(8) De fet, la diabulímia s'ha associat a un risc de mortalitat fins a 3 vegades superior, després d'ajustar per edat, hemoglobina glucosilada i IMC. (8)

Cal dur a terme avaluacions rutinàries per identificar conductes de risc i trets de trastorn de conducta alimentària, així com valorar aspectes clínics que suggereixin el quadre (per exemple, ingressos repetits per cetoacidosi diabètica a causa d'omissió de dosis, per tal de detectar de manera precoç els signes d'alarma de TCA en aquesta població especialment vulnerable.

Fonts:

(1)Colton P, Olmsted MP, Daneman D, Farquhar JC, Wong H, Muskat S, et al. Trastorns alimentaris en nenes i dones amb diabetis tipus 1: un estudi longitudinal de prevalença, inici, remissió i recurrència. Diabetes Care 2015;38:1212-17 (2) Navarro-Falcón Magnolia, Jáuregui-Lobera Ignacio, Herrero-Martín Griselda. Trastornos de la Conducta Alimentaria y Diabetes Mellitus: tratamiento nutricional. JONNPR [Internet]. 2020 [citado 2024 Ene 18] ; 5( 9 ): 1040-1058. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2529-850X2020000901040&lng=es. Epub 06-Dic-2021. https://dx.doi.org/10.19230/jonnpr.3837. (3) Hudson JI, Hiripi E, Pope HG, Kessler RC. The prevalence and correlates of eating disorders in the National Comorbidiy Survey Replication. Biological Psychiatry. 2007;61:348–358. (4). Eaton DK, Kann L, Kinchen S, et al. Youth risk behavior surveillance - United States, 2009. Morbidity and Mortality Weekly Report. 2010;59:1–142. (5). Takii M, Uchigata Y, Kishimoto J, et al. The relationship between the age of onset of type 1 diabetes and the subsequent development of a severe eating disorder by female patients. Pediatr Diabetes. 2011;12(4 Pt 2):396–401. (6)Hanlan ME, Griffith J, Patel N, Jaser SS. Eating Disorders and Disordered Eating in Type 1 Diabetes: Prevalence, Screening, and Treatment Options. Curr Diab Rep. 2013 Sep 12:10.1007/s11892-013-0418-4. doi: 10.1007/s11892-013-0418-4. Epub ahead of print. PMID: 24022608; PMCID: PMC4002640. (7)Fundación Diabetes. https://www.fundaciondiabetes.org/general/articulo/30/diabetes-y-trastornos-alimentarios-hablemos-de-diabulimia (8)Congreso de psiquiatria. https://psiquiatria.com/congresos/pdf/1-1-2018-44-pon2.pdf (9)Nicolau, J., & Masmiquel, L. (2015). Trastornos de la conducta alimentaria y diabetes mellitus. Endocrinología y Nutrición, 62(7), 297–299. https://doi.org/10.1016/j.endonu.2015.06.005

Tags:

#Diabetis #TCA